תזונת תינוקות

כל הילדים זקוקים לאהבה, חיבוקים, השגחה, מנוחה ומזון טוב כדי לחוש בנוח ולהיות שמחים. תזונת תינוקות היא דבר שמשתנה עם הזמן ובין כל תינוק למשנהו. אין שני ילדים זהים ולכן גם אין להם צרכים זהים במדויק. כל ילד הוא יחיד ומיוחד, וכשהוא בא לעולם, עלינו ללמוד ולדעת שהוא אישיות בפני עצמה.

בתחילה, יכול להתעורר קושי לפענח את האיתותים שהתינוק שולח אלינו, אך אט אט נעשה הדבר קל יותר. לעתים משמעות האותות היא צמא או רעב, אך לעתים התינוק רוצה דבר מה אחר לגמרי. חשוב שנדע שאין בנמצא תינוק שמתנהג בדיוק כפי שמתואר בספרים שונים. כל התינוקות נבדלים זה מזה.

מתי משתנה תזונת תינוקות והם מתחילים לאכול מזון מוצק?

תינוקות אינם זקוקים לשום דבר מה נוסף פרט לחלב אם או לנוסחת חלב בארבעת חודשי חייהם הראשונים. מזון שאינו חלב אינו נחוץ להם ויכול להזיק להם בחודשים אלה.

אם האם המניקה אינה בטוחה שהתינוק ינק די צרכו, עליה לבדוק האם התינוק גדל. אם התינוק אינו עולה במשקל גופו, יהי צורך להאכילו לעתים תכופות יותר. אימהות מניקות צריכות להשתמש בשני השדיים כדי להמריץ את ייצור החלב. אם יכולה לשער שתינוקה בוכה בגלל שהוא רעב, אך תינוקות בוכים גם מסיבות שאינן רעב או צמא. רצוי לבקר בטיפת חלב או אצל הרופא לפני שנותנים לתינוק תוספות של חלב.

אין להאכיל תינוק בכף לפני הגיעו לגיל 5 חודשים. לפני גיל זה התינוק מסוגל רק לינוק ואינו יכול להניע בקלות את השפתיים והלשון יחדיו.

תזונת תינוקות בגיל 4-6 חודשים

בגיל 4-6 חודשים אפשר להתחיל לתת לתינוק מעט מזון מוצק כתוספת לחלב אם או לנוסחת החלב.

מזונות שטוב להתחיל בהם הם דייסה מאורז טחון, מחית גזר מבושל, מחית תפוחי אדמה, רסק תפוחי עץ, מחית בננה ומיץ תפוחים.

כאשר מצרפים סוג חדש של מזון לתזונת התינוק, יש לעשות זאת לאט במינונים קטנים משום שדרוש זמן למערכת העיכול להתאים את עצמה למזון החדש. כפית אחת מספיקה בפעם הראשונה. מגדילים בהדרגה את הכמות עד ל- 3-4 כפות.

אם התינוק רעב מאוד, הוא יכול שלא לרצות לנסות מזון חדש. לכן עדיף להניק לפני שמנסים מזון חדש. תמיד יש להמתין מספר ימים בין צירוף מזון חדש לתפריט התינוק לבין הצירוף הבא.

ירקות ותפוחי אדמה יש לנקות היטב או לקלף לפני הבישול. יש לבשל זמן ארוך כדי שניתן יהיה להכין מחית בקלות. הוספה של מעט ממי הבישול וכפית של שמן למחית המזון היא רעיון טוב. אם המחית גסה מדי רצוי לעבדה למחית חלקה.

תפוחי עץ אפשר לבשל ולמעוך בעזרת כפית. בננות הופכות למחית בקלות בעזרת מזלג.

אורז טחון נמכר באריזות מיוחדות לתינוקות ומכיל כבר תוספת של ברזל. יש להכין את הדייסה לפי ההוראות שעל גבי האריזה. לשיפור הטעם אפשר להוסיף מעט חלב אם או אבקת חלב לתינוקות. לא מומלץ להוסיף חלב שתייה רגיל בשלב זה בגלל החשש לאלרגיה.

אין להוסיף מלח למזונו של התינוק, אפילו כמות זעירה של מלח יכולה לשבש את מאזן המלחים של התינוק.

אם התינוק מעוות את פניו או יורק את המזון כשהוא טועם מזון חדש, אין ממה לחשוש. אין פירוש הדבר שהתינוק אינו אוהב את המזון החדש. זוהי רק דרכו של התינוק להראות שהוא מתנסה בתחושה חדשה בפיו.

תזונת תינוקות בגיל 6-8 חודשים

בגיל 6-8 חודשים יכולים התינוקות כבר ללעוס כפי שצריך. בגיל 8 חודשים לערך יכול התינוק להניע את לשונו מצד לצד ולערבב את המזון שבפיו עם רוק. בגיל זה יכול התינוק ללעוס פרוסת לחם ומיני מזונות אחרים, מבלי שנצטרך למעוך אותם או להפוך אותם לנוזליים עבורו.

גם לאחר הוספת המזונות האלה לתפריט, תינוקות עדיין יכולים להמשיך לינוק. דייסה וחלב הם מזונותיהם הבסיסיים.

דייסה שמורכבת משיבולת שועל, שעורה, חיטה, שיפון ודוחן ומועשרת בברזל ניתנת פעם או פעמיים ביום. בשלב זה מתחיל התינוק ללמוד לשתות מכוס, ואם אין הוא אלרגי לחלב פרה, אפשר לתת לו חלב מלא שאותו שותה המשפחה. אם ישנה אלרגיה למוצרי חלב במשפחה, רצוי שהתינוק לא יקבל אותם לפני גיל שנה. המינון המרבי של מוצרי חלב לתינוק הוא עד שלושת רבעי ליטר ביום.

אפשר לגוון את תפריטו של התינוק ביוגורט ובפודינג. מחית תפוחי אדמה, גזר, ברוקולי, כרובית, תירס ואפונה טובים כולם לתינוק. רסק תפוחים, אגסים ובננות מעורבים במיץ תפוחים טבעי הם מנת פירות ראויה לתינוק. בקשר לשמנים ושומנים, אפשר להשתמש בשמן בישול או חמאה להכנת מזונו של התינוק.

תזונת תינוקות בגיל 8-12 חודשים

בגיל זה יכול התינוק לאכול כמעט כל מזון בריא שהוא (אם אינו מכיל הרבה מלח) ויכול, למעשה לאכול את אותם המזונות שהמשפחה אוכלת. בשלב זה יכול התינוק להשתמש בעצמו בכף לאכילה ובכוס לשתייה.

אין יותר צורך להפוך את מזונו למחית. אפשר בעזרת המזלג לרסקו מעט או לחתוך אותו לפיסות קטנות, אך חשוב לזכור שהתינוק צריך להתרגל ללעוס ולבלוע מזונות גסים יותר. המרצת פעולת הפה בדרך זו תסייע לתינוק לפתח מיומנויות דיבור.

בגיל זה אפשר לתת לתינוק בשר, ביצים, דגים, לחם ותפוזים. ארוחות מוכנות וארוזות או שימורים מכילים הרבה מלח וסוכר ורצוי להימנע מלתת אותם לתינוק.

התינוק צריך להמשיך לשתות חלב מלא, לא חלב דל שומן או נטול שומן, מכיוון שהוא זקוק לשומן להמשך התפתחותו.

ממתקים ומזונות מתוקים יכולים להרוס את שיניו של התינוק, ולפתח הרגלי אכילה גרועים שיחבלו באיכות תזונתו. אם הורים חפצים לשפר את טעמה של הדייסה אפשר להוסיף לה מחית תפוחי עץ טבעית או מיץ טבעי.

התינוק זקוק לזמן כדי להתרגל לסוגי המזון השונים וזה הזמן להרגילו לאכול מבחר של מזונות בריאים.

ויטמינים

משרד הבריאות ממליץ שילדים מגיל 6 חודשים עד לגיל 5 שנים יקבלו תוספת של ויטמינים A+D. תינוקות שהם אכלנים טובים קרוב לוודאי שאינם זקוקים לתוספת זו. תינוקות שנולדו בטרם עת זקוקים לעתים לקבלת תוספת ויטמינים בגיל חודש, או לחלופין אמבטיית שמש למספר דקות בכל יום.

אולי יעניין אותך...

עיכוב התפתחותי אצל תינוקות וילדים

גורמים שונים יכולים להיות הסיבה של עיכוב התפתחותי אצל תינוקות. מקורם של גורמים אלה של …