היפוטוניה

היפוטוניה היא ירידה במתח השרירי. תינוקות שלוקים בהיפוטוניה נראים שמוטים והתחושה בעת שאוחזים בהם היא של רפיון ורפיסות. היפוטוניה היא לעתים סימן לאי תקינות מעוררת דאגה שיכולה להצביע על בעיות בתפקוד מערכת העצבים המרכזית, הפרעות מולדות (גנטיות) או הפרעות בשרירים. (המידע באדיבות שרי בומפלד מומחית בליווי התפתחותי)

מרפקיהם וברכיהם של ילדים עם היפוטוניה שמוטים לצדדים, בעוד שבקרב ילדים בעלי מתח שרירי תקין נטיית הגוף היא מרפקים וברכיים כפופים. השליטה בתנועות הראש היא חלשה או שאינה קיימת כלל בקרב תינוקות שלקו בהיפוטוניה והוא נשמט לצדדים, לאחור או קדימה. בעוד שתינוקות בעלי מתח שרירי תקין ניתנים להרמה על-ידי הצבת ידי ההורה מתחת לבתי השחי, תינוקות עם היפוטוניה נוטים להחליק מבין ידי האוחז בהם משום שידיהם מתרוממות ללא התנגדות כלפי מעלה.

מה גורם להיפוטוניה

היפוטוניה עלולה להיגרם כתוצאה של טראומה, בגלל גורמי סביבה, גורמי תורשה או הפרעות של מערכת העצבים המרכזית, כגון: תסמונת דאון, שיתוק מוחי, מחלת טאי-זקס ועוד. לעתים לא ניתן לאבחן את הגורם להיפוטוניה.

תסמינים של היפוטוניה

תינוקות שלוקים בהיפוטוניה נראים שמוטים ובעת מגע בהם חשים ברפיון וברפיסות. תסמיני מצב בריאותי זה כוללים:

  • בעיות בתנועה.
  • בעיות בתנוחה.
  • קושי בנשימה.
  • קושי בדיבור.
  • איטיות, כבדות ונרפות.
  • רפיון במפרקים וברצועות.
  • רפלקסים חלשים.

היפוטוניה אינה פוגעת ביכולת השכלית, אך בהתאם למצבי בריאות שנמצאים ברקע הבעיה, לחלק מן הילדים שלוקים בהיפוטוניה לוקח זמן רב יותר לפתח מיומנויות חברתיות ולשוניות ולשכלל יכולת מתן הנמקות.
היפוטוניה שמתפתחת בקרב מבוגרים, יכולה להיות תוצאה של מחלות הקשורות להתנוונות במוח כמו 
טרשת נפוצה ועוד, בהן תאי העצבים באזורי המוח ששולטים בתיאום תפקוד השרירים והאיזון שביניהם מתנוונים ומתים.

אבחון של היפוטוניה

מעבר לסימני הנרפות ורפיון הגוף, צריך לבצע הערכה אבחונית מקיפה לתינוק שתכלול בדיקה של כישורים תנועתיים וחושיים, שיווי משקל וקואורדינציה, מצב נפשי, רפלקסים ותפקוד העצבים. הבדיקות תכלולנה הדמיה ממוחשבת (CT) של המוח והדמיית EMG להערכת תפקודי עצבים ושרירים ולעתים מדידה של הפעילות החשמלית של המוח (EEG).
לאחר שהושלם האבחון יטופל תחילה המצב הבריאותי שנמצא ברקע של ההיפוטוניה, ובעקבותיו יינתן טיפול תומך בתסמיני ההיפוטוניה.

טיפול בהיפוטוניה

פיזיותרפיה, ליווי התפתחותי וטכניקות מגע אחרות יכולות לשפר את השליטה התנועתית העדינה ואת חוזקו של כל הגוף. טיפול בתינוקות ובילדים יכול לכלול גם תוכניות מיוחדות המיועדות לגירוי חושי. היפוטוניה יכולה להיות מצב בריאותי לכל החיים, אך במקרים מסוימים המתח השרירי משתפר עם חלוף הזמן.

טיפול בהיפוטוניה על-פי שיטת פלדנקרייז

מטרת הפעלה של תינוק היפוטוני, היא ליצור מצבים שיעודדו אותו לתנועה, ולהתמודדות מול כוח הכובד. ככל שהתינוק יתנועע יותר, כך ילכו שריריו ויתחזקו. ההפעלה מתמקדת באיברי הגוף השונים, וגם בתנועה מתואמת ומשולבת של האיברים. על פי רוב, עם השיפור בחוזק הגופני וביכולת התנועה, יופיע שיפור בבליעה ובהפקת הקול, ונראה תינוק שמח וחיוני יותר.
הפעלת התינוק על פי השיטה (
ליווי התפתחותי) תלמד אותו דרכי התנהלות במינימום מאמץ ובמקסימום יעילות, אשר ישרתו אותו בגלגול, בזחילה, בהתיישבות, בהעמדות וכו.
הפעלה מודרכת, עקבית ונחושה של התינוק בשיתוף פעולה של ההורים, תוביל להתחזקותו ולמיצוי מרבי של יכולתו התנועתית.

עדכון אחרון – 27/9/2010

 

 

אולי יעניין אותך...

עיכוב התפתחותי אצל תינוקות וילדים

גורמים שונים יכולים להיות הסיבה של עיכוב התפתחותי אצל תינוקות. מקורם של גורמים אלה של …