הדמיית רנטגן

היסטוריה של הדמיית רנטגן

קרני X התגלו לראשונה בשנת 1895 כאשר במהלך ניסויים עם זרמים חשמליים שעברו דרך שפופרת ריק (ואקום), הבחין מדען גרמני בשם וילהלם קונרד רנטגן שמסך פלורוסנט שנמצא בסמוך זהר כאשר זרם חשמלי עבר בשפופרת. כאשר הזרם כבה, המסך הפסיק לזהור. רנטגן ייחס השפעה זו לקרניים שלא היו ידועות קודם לכן וקרא להן קרני X. רנטגן זכה בפרס נובל עבור תגלית חשובה זו.

אנו יודעים כיום שקרניים אלו, כמו קרני אור וגלי רדיו, הן סוג של קרינה אלקטרומגנטית. קרני רנטגן הן קרניים בעלות אורך גל קצר ואנרגיה רבה שמסוגלות לעבור דרך רקמות. במעברן דרך הגוף, רקמות דחוסות יותר, כמו עצמות למשל, חוסמות יותר קרניים מאשר רקמות דחוסות פחות, כמו הריאות למשל.

סוג מיוחד של חומר פוטוגראפי משמש לתיעוד תמונות של קרני רנטגן. הקרניים מומרות לאור וככל שמגיעה יותר אנרגיה לחומר המתעד, האזור שנחשף כהה יותר. מסיבה זו, בהדמיה של קרני רנטגן, העצמות בהירות יותר (פחות אנרגיה עברה דרכן) מהריאות (יותר אנרגיה עברה דרכן).

תוך חודשיים מהגילוי של רנטגן, החלו להשתמש בקרני רנטגן באירופה ובצפון אמריקה, לא רק כדי לייצר תמונות של אברים פנימיים של בני אדם חיים, אלא גם כאמצעי טיפול במגוון רחב של מחלות. האנרגיה שלא חלפה דרך הגוף הצטברה בו וגרמה להשפעות ביולוגיות של קרינה.

מכונות שמשמשות להפקת הדמיות בקרני רנטגן מייצרות קרניים בעלות אנרגיה של 120,000 אלקטרון ואט לערך. קרני רנטגן שמשמשות לטיפול בסרטן הן בעלות עוצמה רבה הרבה יותר, בין 2 מיליון ל- 20 מיליון אלקטרון ואט.

הצוות הרפואי בצילומי רנטגן

הצוות הרפואי שמבצע בדיקות וטיפולים באמצעות קרני רנטגן כולל טכנאי רנטגן, רדיולוג ואונקולוג קליני. טכנאי רנטגן הוא בעל מקצוע מיומן שמפעיל את ציוד הפקת קרני רנטגן ומנחה את המטופל בעת ההדמיה. הטכנאי אחראי גם על הפקת הדמיות רנטגן שידועות בשמן העממי צילומי רנטגן.

רדיולוג הוא רופא שמומחיותו בתחום פענוח הדמיות רנטגן והדמיות אחרות, והוא גם מבצע בדיקות שונות וטיפולים שקשורים בטכניקות הדמיה שונות.

אונקולוג קליני הוא רופא שהתמחה בטיפול במחלות באמצעות קרני רנטגן ו/או תרופות שקוטלות תאים. סרטן היא קבוצה של מחלות שמטופלת באופן שכיח בדרך זו. הקרנות משמשות לעיתים גם לטיפול במחלות שפירות (מחלות ללא גידולים ממאירים) כמו בלוטת תריס בעלת פעילות יתר.

הדמיות רנטגן

הדמיית רנטגן פשוטה היא לצורכי מידע בעיקרה. היא יכולה להראות האם עצם נשברה, או אם קיים כתם בריאות.

טכניקות מיוחדות של הדמיית רנטגן יכולות לשמש לבדיקת בעיות ברקמות רכות בגוף. הזרקת חומר ניגוד לעורקי הדם או לורידים הופך אותם לנראים בטכניקה זו. בליעה של חומר מיוחד מאפשרת בדיקה והדמיה של בית הבליעה, הוושט והקיבה. החדרת חומר דומה באמצעות חוקן דרך פי הטבעת מאפשרת בדיקה והדמיה של החלחולת ושל המעי הגס.

הדמיית CT היא פיתוח נוסף של הדמיית רנטגן. באמצעות סורק מתוחכם שמחובר למחשב, אפשר ליצור סדרות של תמונות שבוחנות את הגוף החי במקטעים שונים.

מה קורה בעת הדמיית רנטגן?

קרני רנטגן מופקות על-ידי מכונה אלקטרונית והמטופל מוצב בין המכונה לבין מסך מיוחד שמשמש לקבלת ההדמיה. המטופל מתבקש להסיר חפצים מתכתיים כמו שעון או תכשיטים שעלולים להופיע בהדמיה ולגרום לבלבול.

המטופל מתבקש שלא לזוז עד כמה שאפשר למספר שניות עבור כל הדמיה. ההליך כולו נטול כאב ואין לו תופעות לוואי. טכנאי הרנטגן בוחן את איכות ההדמיות שהתקבלו ושולח אותן לרדיולוג לפענוח.

האם קרינת רנטגן מסוכנת?

צחוק הגורל הוא שקרינת רנטגן יכולה לגרום לסרטן אך משמשת לטיפול בו. בימינו עושים שימוש במינונים נמוכים מאוד כדי לייצר הדמיות רנטגן באיכות גבוהה. הסיכון לסרטן לאחר ביצוע בדיקות רנטגן מפוקחות היטב, הוא זעום ביותר, כה קטן עד שאין לו השלכות ברמת המטופל הבודד.

מכיוון שהצוות בחדרי רנטגן עובד עם קרני רנטגן כל הזמן, אם הוא יישאר בסמוך לכל מטופל, ברבות הזמן הוא ייחשף למינון די גבוה של קרינה. מסיבה זו נותר הצוות מאחורי מסך כאשר מכונת הרנטגן מופעלת. ההשפעה המצטברת יכולה להיות משמעותית עבור הצוות בניגוד להשפעה הרגעית שאינה משמעותית למטופל הבודד.

קרינת רנטגן יכולה לגרום נזק לעובר, מסיבה זו, עד כמה שאפשר, השימוש בהדמיית רנטגן בעת הריון חייב להיות מזערי אם בכלל. כל אישה שחושבת שהיא הרה, והוזמנה להדמיית רנטגן, חייבת ליידע את טכנאי הרנטגן ואת הרדיולוג על מצבה.

אולי יעניין אותך...

בדיקה לגילוי מין העובר

הדמיית אולטרה סאונד

בדיקות אולטרה סאונד מייצרות הדמיות של אברים פנימיים באמצעות גלי קול. ההדמיות נוצרות כאשר גלי …