בדיקת alt

מהי המטרה של בדיקת alt?

המטרה של בדיקת alt היא לאתר נזק בכבד. ALT הוא אנזים הנמצא בעיקר בכבד. כמויות זעומות מאנזים זה מצויות גם בכליות, בלב ובשרירים. במצב תקין, רמות ALT בדם הן נמוכות. כאשר נגרם נזק לכבד משתחרר אנזים זה לזרם הדם ורמותיו עולות. עליה ברמות ALT מתחוללת, בדרך כלל, טרם הופעתם של תסמינים מובהקים למחלות כבד, כגון: צהבת (גוון צהבהב בעור ובלובן העין).

 

מתי יש לבצע בדיקת alt?

בדיקת ALT בדם היא חלק מבדיקות תקופתיות שמומלץ, לאנשים בריאים, לבצען אחת לשנה. כאשר יש חשש לבעיה בכבד, משמשת בדיקה זו כחלק מקבוצת בדיקות להערכת תפקודי הכבד. כאשר ישנם תסמינים המעלים חשש להפרעה בכבד מתבצעת בדיקת אנזים זה. חלק מתסמינים אלה כולל: צהבת (גוון צהבהב בעור ובלובן העין), שתן כהה, בחילות, הקאות, נפיחות בבטן, עליה בלתי שגרתית במשקל וכאבי בטן. מקובל לבצע בדיקה של ALT כאשר יש חשש שהנבדק נחשף לנגיפי דלקת כבד, כשהנבדק שותה כמויות גדולות של אלכוהול, כאשר יש לנבדק היסטוריה משפחתית של מחלות כבד וכאשר הנבדק נוטל תרופות המסבות נזק לכבד. בדיקת ALT תוזמן, לעתים  כאשר לנבדק ישנם גם תסמינים קלים, כגון: עייפות או ירידה בחיוניות כדי לשלול או לאשש קיומה של מחלת כבד כרונית.

 

מה משמעות התוצאות של בדיקת alt?

רמות גבוהות מאוד של ALT (יותר מפי 10 מהגבול העליון של הנורמה) מצביעות, בדרך כלל, על קיומה של דלקת כבד חמורה כתוצאה מזיהום נגיפי. בעת דלקת כבד חמורה, רמות האנזים נותרות גבוהות במשך כחודש עד חודשיים, אך עלולות להישאר גבוהות גם 6 חודשים עד שתחזורנה לתקנן. בדלקת כבד כרונית רמות ALT אינן, בדרך כלל, כה גבוהות (רק עד פי 4 מהגבול העליון של הנורמה, ברוב המקרים). במחלות כבד אחרות, ובמיוחד כאשר דרכי המרה חסומות (אבני מרה או גידול סרטני) רמות ALT קרובות לנורמה ובדיקות של אנזימי כבד אחרים יצביעו על קיומה של הבעיה.

זריקות לשריר או פעילות גופנית מוגזמת עלולות להעלות את רמות ALT בדם, כך גם מספר תרופות מרשם או השלמות תזונתיות שונות. חשוב לידע את הרופא מהן התרופות וההשלמות התזונתיות שאתה נוטל, בכדי שלא להכשיל את האבחון שערך.

 

אולי יעניין אותך...

כולסטרול רע במיוחד

בדיקת שתנן

מהי המטרה של בדיקת שתנן? המטרה של בדיקת שתנן היא לבחון תפקודי כליות ולנטר את …