נזקי אי-ספיקת לב

טיפים לשמירה על לב בריא

הלב הוא איבר חלול שרירי וחזק מאוד. במשך 75 שנות חיים לב בריא פועם כשלושה מיליארד פעמים, והוא משגר מדי דקה יותר מחמישה ליטרים של דם. קצב הלב של אדם בריא סובב סביב 65 פעימות בדקה, כאשר במצבים של לחץ פיזיולוגי ומאמץ, הלב מגביר משמעותית את הספקיו, עד פי חמש מן ההספק הרגיל שלו.

אורח החיים המערבי מקשה עלינו לשמור על לב בריא. 12 מליון בני אדם מתים מדי שנה ממחלות לב וכלי דם. בין הגורמים למחלות אלו: לחצים יומיומיים, תזונה לקויה עתירה בשומן וחוסר בפעילות גופנית סדירה. לקראת יום בריאות הלב העולמי, דר' יצחק אבנד, קרדיולוג והמנהל הרפואי של מחוז הדרום במכבי שירותי בריאות, ודר' רונית אנדוולט, מנהלת תזונה במכבי שירותי בריאות מציעים מספר טיפים לשמירה על לב בריא.

שומרים על לב בריא

ההמלצות חשובות גם לצעירים ולבריאים שבינינו, כדי למנוע התפתחות עתידית של מחלות לב ומחלות נוספות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים בדם ועוד.

  • שמירה על משקל גוף תקין חשוב להקפיד על משקל גוף תקין (מדד מסת הגוף BMI הרצוי בקרב מבוגרים הוא 19-25). השמנה ועודף משקל יוצרים עומס על מערכת השלד, ועל המערכת הקרדיו-וסקולרית (הלב וכלי הדם), מגבירים את הסיכון לתחלואות נוספות בכללם מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם סוכרת ועוד. ירידה במשקל משפרת את תפקוד כלי הדם ובקרב אנשים עם טרשת עורקים מתקדמת, צפויה האטה בתהליך הטרשתי והפחתה בסיבוכים שעלולים לנבוע ממנו.

במידת הצורך ניתן לקבל הפניה מרופא המשפחה ולהיעזר בדיאטנים מקצועיים לסיוע פרטני או קבוצתי בכל רחבי הארץ, חשוב להקפיד ולהתמיד בטיפול לשם קבלת תוצאות טובות.

  • הימנעו מעישון ומחשיפה לעשן עישון גורם לתחלואה רבה ובכלל זה גם לתחלואת לב. אם הנכם מעשנים הפסיקו כבר היום. יש מגוון אפשרויות לסייע לכם ? סדנאות ומרכזים לגמילה מעישון וכן קו טלפוני לגמילה מעישון, פנו לרופא המטפל לקבלת פרטים נוספים.
  • פעילות גופנית – פעילות גופנית משפרת את צריכת החמצן של הגוף, ומסייעת בהעלאת רמות הכולסטרול הטוב והורדת רמות הכולסטרול הרע. לפעילות גופנית חשיבות גדולה אף יותר בקרב חולי לב. מומלץ לבצע פעילות גופנית סדירה, כמו הליכה, ריצה, שחייה או רכיבה על אופניים, לפחות 3-4 פעמים בשבוע למשך כ- 30-40 דקות, במידת הצורך התייעצו עם הרופא המטפל לגבי הפעילות הגופנית המתאימה לכם. עקבו אחר מספר הצעדים היומיים שלכם באמצעות מד צעדים. מספר הצעדים המומלץ הוא כ- 10,000 צעדים ליום שיסייעו לכם להגביר את סיבולת לב ריאה וישפרו את בריאותכם.

להגברת סיבולת לב-ריאה באנשים בריאים מומלץ לבצע פעילות אירובית כמו שחייה והליכה בדופק של 220 פחות גיל האדם, זהו הדופק המקסימלי אליו מומלץ להגיע בעת פעילות גופנית.

  • שמירה על תפריט מאוזן – חשוב מאוד לאכול תפריט בריא מאוזן ומגוון שמכיל מזון טבעי. להפחית ככל האפשר במזונות מעובדים שחלק גדול מהם עשיר במלח ושומנים לא בריאים. תפריט מומלץ הוא תפריט ים תיכוני, שכולל: ירקות ופירות במגוון צבעים, לפחות 5 מנות פרי וירק ליום, קטניות, דגנים מלאים, כוסית יין אדום לאישה ו-2 כוסיות לגבר ליום, אגוזי מלך, דגי ים, בשר דל שומן ומוצרי חלב עד 3%. זו התזונה המומלצת כדי למנוע מחלות לב וכלי דם. בנוסף, מומלץ לשלב בתפריט אומגה 3 שמצוי בדגי ים או כתוסף תזונה, מדובר בנוגד חמצון שבו חמרים אנטי דלקתיים, שמסייע במניעת טרשת עורקים.
  • שומנים במזון – חשוב להימנע ככל הניתן מאכילת מזונות בעלי אחוזים גבוהים של שומנים רוויים, שומן טרנס וכולסטרול, כגון מאפים שמנים ובשר שמן. יש להקפיד על מזון עשיר בשומנים בלתי רוויים כמו אבוקדו, אגוזים, שמן קנולה או שמן זית. הגוף מתקשה בפירוק ופינוי שומן טרנס ושומן זה מצטבר ושוקע בדפנות כלי הדם ומאיץ את תהליך טרשת העורקים. ברור כיום שיש אמנם מרכיב גנטי בהתפתחות טרשת עורקים אולם לאורח החיים בחברה המערבית תרומה שלילית להתפתחות מחלות לב כבר בגילאים צעירים.
  • שתייה מרובה – הקפידו לשתות מים והימנעו משתיית משקאות קלים ממותקים בסוכר, יש להעדיף אכילת פירות על שתיית מיצים.
  • דגנים וסיבים – הרבו בצריכת מזונות עתירי סיבים תזונתיים, ובכללם דגנים מלאים (כגון: חיטה מלאה, אורז מלא, כוסמת גריסים לחם מחיטה מאלה ועוד) , פירות וירקות בשלל צבעים יחד עם הקליפה. הסיבים נחלקים למסיסים בטמפרטורת החדר ולא מסיסים. סיבים מסיסים הם אלה שסופחים אליהם כולסטרול וסוכר ובכך יתרונם. סיבים לא מסיסים יש בחיטה ובדגנים והם מגבירים את פעילות המעיים ומקטינים את זמן השהייה של המזון בתוך מערכת העיכול, סיבים מסיסים נמצאים בקוואקר ובפירות.
  • מלח בישול – המעיטו בשימוש במלח בישול ככל הניתן, שימוש רב במלח גורם לעליית לחץ הדם והמהווה גורם סיכון משמעותי לתחלואת לב, המזון עצמו מכיל דיי מלח.
  • הקפידו על ביצוע בדיקות תקופתיות – בדקו את לחץ הדם שלכם, רמת סוכר ושומנים בדם בתדירות שמומלצת על ידי הרופא המטפל.
  • לחצים ומתחים – לחצים ומתחים מעיקים על כלי הדם וגורמים לעליה בלחץ הדם. לחץ דם גבוה הוא גורם סיכון למחלות לב וכלי דם. השתדלו להימנע מלחצים ומתחים ואמצו גישה אופטימית לחיים, בדקו איזו טכניקת הרגעה מתאימה לכם ביותר ותרגלו אותה במידת הצורך.

 

אולי יעניין אותך...

זקפה רכה

זקפה רפה – אין אונות – אימפוטנציה גרסת 2021 משל ונמשל

 זקפה רפה  2. זה היה בשלהי שנת 2012 (ב- 26.11.12 ליתר דיוק). בעקבות עוד מבצע …