החופש הגדול – הנאה ובריאות

החופש הגדול קרב ועמו אתגרים לא מעטים ובהם העסקת הילדים, שמירה על סדר יום, גבולות ובעיקר בעיקר שמירה על בריאותם ובטיחותם של ילדינו.

 

איך עוברים את החופש הגדול בשלום ובהנאה?

איריס דגן, מנהלת קידום בריאות מחוז צפון, מכבי שירותי בריאות, מסבירה:

לילדים המתבגרים, שכבר לא מעוניינים ללכת לקייטנה, פנימייה או כל מסגרת אחרת, דרוש סדר יום.

ילד משועמם, ללא סדר יום, ימצא את עצמו מהר מאוד מול הטלוויזיה או המחשב במשך שעות ללא כל פעילות גופנית, אכילה לא מסודרת, הכוללת קימה אל המקרר מספר פעמים ביום ואכילה מכל הבא ליד. מחקרים רבים מראים קשר בין שעות צפייה בטלוויזיה ושימוש במחשב לבין השמנה בילדים. הגבלת שעות הצפייה בטלוויזיה ובמחשב הינה מומלצת בחופש הגדול, תוך הכנסתה לסדר היום הכולל.

העדר סדר יום עלול להוביל לקימה מאוחרת בשעות הצהריים ובכך לגרום למצב בו שעת השינה מאוחרת. הדבר בעל השפעות בריאותיות שליליות ועלול לגרום למתחים, עצבנות, לריבים עם האחים וההורים ולפגיעה באיזון ובהרגלים של כל המשפחה.

 

איך אנו גורמים לילד שלנו, ליהנות בחופש הגדול, וגם לשמור על סדר יום בטוח ובריא?

הסוד הוא תכנון מראש. כדאי לבנות יחד עם הילד סדר יום. כדאי להתעניין במה הם מתכננים, מה מעניין אותם ומה ירצו לעשות בחופש. כך ניתן לסייע להם לבנות תכנית הכוללת פעילויות שונות לפחות לשבוע הקרוב, תוך בניה של לוחות זמנים כגון:

השעה המומלצת לקימה בבוקר, זמן לארוחת הבוקר , יציאה מחוץ לבית לפעילויות שונות, תוך מתן דגש לפעילויות חברתיות וספורטיביות כמו מפגש עם חברים, סרט, בריכה, טניס, כדורגל ועוד. כך נעודד לפעילות בריאה ומהנה. לעתים לא מספיק לעודד, צריך גם לעזור לילד ביישום, לדוגמה על ידי רישום לברכה או לחוג אחר הכולל פעילות ספורטיבית.

התארגנות ליציאה מהבית דורשת גם חשיבה בנושא של אכילה מחוץ לבית, כדאי להיות שותפים בבחירת המזון או לחלופין לארגן ולהכין מראש כריכים ופירות לקראת היציאה. בתיק כדאי שיהיו גם קרם הגנה, מים וכובע.

אם בכוונתכם לצאת לטיול עם הילדים, דאגו שיהיו לבושים באופן מתאים: כובע, נעליים סגורות וגבוהות, מכנסיים ארוכים ומשקפי שמש. כדאי לתכנן את מסלול הטיול כך שיתאים לגיל הילדים ולפרק הזמן העומד לרשותכם.

כמו כן יש להגדיר מראש שעות מומלצות להירדמות בלילה, בעיקר בימים הדורשים התארגנות מראש. חשוב להסביר לילד מהי החשיבות שבשינה ומדוע לא כדאי שיישאר ער עד שעות מאוחרות, כמו גם להדגיש את ההיבטים החיוביים שבכך. לדוגמה- שינה מספקת תסייע לו להיות ערני ופעיל ולהשתתף בפעילויות השונות המתוכננות.

 

איך דואגים שיאכלו מסודר גם בימי החופש הגדול?

לבוקר כדאי להשאיר דגנים או ארוחה קלה אחרת המכילה פחמימות (למשל לחם), חלבון (גבינה, טונה וכדומה), ירק, יוגורט או מכתב קטן המסביר מה ניתן לאכול בבוקר ומה קיים במקרר.

נברר עם ילדינו אם אכלו, שתו, ונזכיר להם שיש פירות נהדרים במקרר.

מומלץ להשאיר צלחת מוכנה לחימום בצהריים, הכוללת חלבון (בשר או תחליף), ירקות, ופחמימה (אורז, קוסקוס, תפוחי אדמה).

מאכלים שכדאי להמעיט בהם הם ממתקים וחטיפים, אוכל מוכן , מזון מעובד ושתייה מתוקה.

יש לשאוף לכך שלפחות ארוחה אחת ביום תהיה משותפת לכל בני המשפחה. לארוחה משותפת חשיבות מרבית לתקשורת בין בני המשפחה, ללכידות ולשיתוף חוויות.

 

ומה עם הקטנטנים?

אלה נמצאים בקייטנות ובמסגרות אחרות, ומבלים לא מעט זמן תחת השמש הקופחת. לכן יש צורך להקפיד על מריחת קרם הגנה והצטיידות בבקבוק מים.

קייטנה עלולה להיתפס כאירוע מלחיץ עבור הילד, בייחוד אם מדובר בקייטנה הראשונה בה הוא משתתף. עוד לפני תחילת הקייטנה, כדאי להכין את הילד לקראת הקייטנה, להסביר לו כיצד ייראה סדר היום, מי מבין החברים שהוא מכיר יהיו שם, באילו פעילויות ישתתף ומיהו האחראי אליו יוכל לפנות בכל שאלה ובעיה.

מעבר לכך, יש לוודא כי המתקנים והפעילויות אליהם מגיעים הילדים במסגרת הקייטנה עומדים בתקני הבטיחות, וכי לקבוצה מתלווה אדם שהוכשר במתן עזרה ראשונה.

חופשה בריאה ומהנה!

אולי יעניין אותך...

זקפה רכה

זקפה רפה – אין אונות – אימפוטנציה גרסת 2021 משל ונמשל

 זקפה רפה  2. זה היה בשלהי שנת 2012 (ב- 26.11.12 ליתר דיוק). בעקבות עוד מבצע …